Opleiding systemisch werken

Transactionele Analyse

Wil je kennismaken met transactionele analyse? Wil je het toepassen in je praktijk? Of zoek je een andere ingang voor je persoonlijke ontwikkeling? Wil je meer inzicht in de manier waarop jij communiceert? Onze tweedaagse workshop transactionele analyse (TA)  biedt je een compleet overzicht van wat TA is en wat je ermee kunt.

Uitgangspunten en definitie van TA
‘De Transactionele Analyse (TA) is een psychologische theorie, gebaseerd op de uitgangspunten:

  • Mensen kunnen meer dan ze denken
  • Ieder mens is waardevol
  • Wat we vroeger hebben meegemaakt speelt nu nog steeds, vaak onbewust, een rol in de omgang met onszelf en anderen, zowel in privé- als in werksituaties’.

Dit is de eerste regel van ‘Transactionele Analyse, het handboek, voor professioneel en persoonlijk gebruik’, geschreven door Ian Stewart en Vann Jones (= aanbevolen literatuur).

De officiële definitie van Transactionele Analyse, ontwikkeld door Eric Berne:
‘TA is een persoonlijkheidstheorie en een systematische psychotherapie t.b.v. persoonlijke groei en persoonlijke verandering’.

Communicatie- en ontwikkelingstheorie
Dat is nogal wat. Anders gezegd geeft TA een beeld hoe mensen psychologisch gestructureerd zijn gebruik makend van het model van de ego-toestanden ‘Ouder-Volwassene-Kind’. Het is een communicatie- én ontwikkelingstheorie en wordt niet alleen toegepast bij persoonlijke veranderingsprocessen, maar ook bij processen in onderwijs, organisaties, management, medische en paramedische beroepen en maatschappelijk werk.

Werken met TA
In onze tweedaagse workshop transactionele analyse behandelen we de meest elementaire begrippen van de TA zoals strokes, tijdstructurering, levensposities, ego-toestanden, transacties, drivers en stoppers. De inhoud komt overeen met de ‘officiële’ 101 (one-o-one) training. Na elke korte inleiding gaan we aan het werk, doen we een oefening of voeren we een opdracht uit. Jij als deelnemer bent steeds de basis: Hoe doe jij dat? Hoe werkt dat bij jou? Wat zou je anders willen en hoe doe je dat dan?

Combinatie TA en systemisch werk
TA is een prachtige methode, ook in combinatie met systemisch werken. Het gebruikt een andere invalshoek, maar ‘jij’ als mens die zich wil ontwikkelen en/of anderen wilt begeleiden, staat steeds centraal.

Praktisch
De eerstvolgende tweedaagse workshop TA is op 15 en 16 maart en  wordt gegeven door Oranoes Tafrischian. De locatie is hotel Iselmar in Lemmer. De werktijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 09.30 staat de koffie/thee klaar.

De prijs van de workshop transactionele analyse  is 245 incl. cursusmateriaal, koffie, thee en lunch. Omdat wij zijn geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) is deze activiteit vrijgesteld van btw.

Kijk op de Agenda voor alle data, neem contact op of ga direct naar Aanmelden. Je ontvangt een bevestiging met verdere informatie.

Organisatieopstellingen | Familieopstellingen | Structuuropstellingen