organisatieopstellingen oud.jpg

Opleiding organisatieopstellingen

Opleiding organisatieopstellingen.

In onze opleiding organisatieopstellingen, ook wel systemisch werken in bedrijven, leer je het systemisch werken toe te passen met behulp van organisatieopstellingen.

Organisatieopstellingen
Qua instrument en basisprincipes (binding, ordening, balans) verschillen organisatieopstellingen niet van familieopstellingen, alleen het toepassingsgebied is anders. Beiden zijn instrumenten van het systemisch werken. Een belangrijk verschil tussen een familie en een organisatie is dat de cliënt kiest voor een organisatie waar hij bij wil horen terwijl hij vanaf zijn geboorte automatisch hoort bij een gezin en familie.

Voor wie?
De opleiding organisatieopstellingen is voor iedereen die geïnteresseerd is in het toepassen van systemisch werken, kijken en denken binnen bedrijven en/of teams. Bijvoorbeeld projectleiders, consultants, trainers, (HRM)adviseurs, (bedrijfs)maatschappelijk werkers, begeleidingskundigen en coaches en die eerder een (basis)opleiding familieopstellingen (zelfervaring en theorie) hebben gevolgd. NOBCO PE-vignet

Voorkennis en ervaring
Onze opleiding organisatieopstellingen vereist, naast een uitgebreide kennis van systemisch werken (familieopstellingen), een bepaalde basishouding. Deze kennis en houding kun je hebben opgedaan bij onze basisopleiding familieopstellingen, of bij opleidingen familieopstellingen of systemisch werken bij andere instituten. In een blog schreef Boudewijn al eens waarom het zo belangrijk is om eerst een opleiding familieopstellingen te doen voor je start met organisatieopstellingen.

Aan de opleiding organisatieopstellingen zijn 48 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). (Zie praktische informatie)

Wij overleggen graag vooraf met je of jouw vooropleiding voldoende is om aan onze opleiding organisatieopstellingen deel te kunnen nemen.

Inhoud opleiding organisatieopstellingen
Na de basisopleiding familieopstellingen waarin de theorie en je eigen systemische, persoonlijke ontwikkeling voorop stond, leer je zelf opstellingen te begeleiden, systeemdynamieken in organisaties te herkennen,  systemisch te kijken en te denken en systemische interventies uit te voeren. Je leert gaandeweg vragen van cliënten te vertalen naar opstellingen en deze zelf neer te zetten.

Organisatieopstellingen verschillen op een aantal aspecten van familieopstellingen. Een organisatiesysteem is wezenlijk iets anders dan een familiesysteem. Denk alleen al aan het lidmaatschap: vrijwillig respectievelijk automatisch.

Belangrijk is het herkennen waar het organisatieprobleem eindigt en het persoonlijke aspect begint. Wel gelden dezelfde basisbeginselen qua Binding, Ordening en Balans. We kijken naar verschillende soorten organisaties.  Uiteraard houden we rekening met de wensen van de deelnemers.

Er is veel ruimte om te oefenen en vraagstukken in te brengen. Een van de opleidingsdagen kun je een cliënt uit de eigen praktijk meenemen. Die casus werken we dan uit in een opstelling.

Duur van de opleiding
De opleiding organisatieopstellingen duurt acht dagen en is verdeeld in twee blokken van drie dagen (vrijdag, zaterdag, zondag) en een blok van twee dagen (vrijdag, zaterdag) van 10.00 tot 17.00 uur.

 

N.B. Boudewijn heeft een boek geschreven over organisatieopstellingen: Eerste Hulp Bij Organisatievraagstukken. Systemisch werken in bedrijf en organisatie. Bestel het bij bol.com.

 

Kijk bij praktische informatie voor data | kosten | locatie | PE-punten

Klik hier om je aan te melden.

Basisopleiding familieopstellingen | Familieopstellingen